Sfaturi de îngrijire

Ce include garanția inclusă în prețul tabloului botanic inițial?

Oferim garanție 2 luni de la achiziție. Garanția include schimbul sau repararea produsului pentru orice defect trecut neobservat de noi (scurgere de apă din rezervor, lemn ciobit, etc.) și înlocuirea oricărei plante care nu rezistă în ramă în primele 3 săptămâni de la achiziție (din diferite motive : plantă bolnavă, rădăcini care nu s-au prins, etc.).

 

Produsele sparte/deteriorate de către utilizator nu sunt acoperite de garanție, indiferent de termenul de achiziție. 

 

NB - din cauza naturii perisabile, ne rezervam dreptul de a face o evaluare a produsului în cazul unei solicitări de înlocuire a plantelor, chiar și în perioada de garanție. Mulțumim pentru înțelegere!

Am observat frunze galbene, uscate, sau negre. Ce să fac?

Așa cum se întâmplă și la plantele din ghiveci, unele frunze se trec și mor pentru ca alte frunze noi să le poată lua locul. Este momentul să le tai cu o foarfecă, pentru a lăsa plantei energia de a dezvolta pui noi, mai degrabă decât să păstrezi frunze care nu arată frumos. Nu-ți face griji, nu este nimic grav, dimpotrivă, este un proces normal.

Frunzele înnegrite și moi sunt frunze care au putrezit. Aici este un semnal de alarmă pentru tine și trebuie să oprești udarea înainte ca rădăcinile să putrezească la rândul lor.

Lasă tabloul fără apă o perioadă mai lungă de timp decât de obicei și supraveghează planta afectată, să vezi dacă își revine sau nu.

Am observat mucegai pe alocuri, ce se întâmplă?

Mucegaiul și fungusul se dezvoltă pe suprafețe care au umiditatea prea ridicată, pe lungi perioade de timp. În cazul în care apare mucegaiul, este semn că trebuie să oprești udarea și să lași tabloul botanic să se usuce complet înainte să îi adaugi din nou apă. Mucegaiul nu poate trăi pe suprafețe uscate. Poți folosi în plus și spray anti fungus special pentru plante. 

Mușchiul nu mai este verde, de ce?

Mușchiul este un organism viu, cu o perioadă de viață limitată. În natură, el se regenerează la anumite intervale de timp, în funcție de condițiile exterioare și de sezon. Mușchiul pe care îl folosim în tablourile noastre botanice are rol decorativ și din păcate nu putem imita condițiile naturale de care el ar avea nevoie ca să se regenereze ciclic. Poți păstra prospețimea mușchiului prin pulverizari repetate, însă după un timp vei observa că el își va schimba culoarea deoarece se trece, ca majoritatea organismelor vegetale în natură. Oferim serviciu de cosmetizare, dacă după o perioadă îți dorești din nou mușchi proaspăt în tabloul botanic. Nu ezita să ne contactezi pentru o programare.

Am observat insecte în jurul plantelor, ce trebuie să fac?

Musculițele apar în urma umezelii ridicate. Nu fac nici un rău plantelor, dar pentru a evita înmulțirea lor și disconfortul pe care îl creează, poți utiliza un spray contra dăunătorilor (insecte, fungi, acarieni) pe care-l găsești în orice magazin de specialitate.

Ce se întâmplă când cresc plantele?

Ideea din spatele tabloului viu este întocmai ca el să se dezvolte și să evolueze, astfel încât tu să te bucuri de un tablou “în mișcare”. Dacă plantele devin prea mari, poți bineînțeles să îl cosmetizezi după gustul tău. Uneori un refresh prinde bine plantelor și le revigorează, deci îndrăznește și “tunde” tabloul, dacă simți nevoia!

Unde instalez tabloul botanic? Care este lumina potrivită?

Alege un perete într-o cameră luminoasă, dar un loc în care nu ajung razele directe ale soarelui, pentru a evita arderea și uscarea frunzelor. Nu uita să păstrezi destul loc în partea dreaptă a tabloului, pentru a putea accesa cu ușurință gaura de udare.

Nu instala tabloul botanic la exterior, materialele din care este făcut nu sunt compatibile cu condițiile exterioare.

Intrebări frecvente tablou botanic

Când și cum trebuie să ud tabloul botanic?

Tabloul botanic are nevoie de udare atunci cand baza sa este uscată la atingere. În funcție de anotimp și de mediul în care se află, este nevoie să adaugi apă o dată la o săptămână vara și mai rar în restul timpului. Ține minte că între udări este nevoie de o pauză, la fel ca la plantele în ghiveci. Nu uita să pulverizezi mușchiul din când în când pentru a-i păstra aspectul proaspăt cât mai mult timp.

Ce include garanția inclusă în prețul terariului inițial?

Oferim garanție 2 luni de la achiziție. Garanția include schimbul sau repararea produsului pentru orice defect trecut neobservat de noi (sticlă ciobită, zgârieturi, etc.) și înlocuirea oricărei plante care nu rezistă în ecosistem în primele 3 săptămâni de la achiziție (din diferite motive : plantă bolnavă, rădăcini care nu s-au prins, etc.).

 

Produsele sparte/deteriorate de către utilizator nu sunt acoperite de garanție, indiferent de termenul de achiziție. 

 

NB - din cauza naturii perisabile, ne rezervam dreptul de a face o evaluare a produsului în cazul unei solicitări de înlocuire a plantelor, chiar și în perioada de garanție. Mulțumim pentru înțelegere!

A crescut o ciupercă în terariu, este dăunătoare?

Apariția unei ciuperci în terariu este posibilă, adesea în perioadele de caniculă sau când umiditatea este foarte ridicată. Nu dăunează ecosistemului, dar este mai bine să o elimini cât mai curând posibil înainte de a-și elibera sporii și alte ciuperci să crească ulterior în terariu. Nu uita să te speli pe mâini înainte și după îndepărtarea ciupercilor.

Am observat că unele plante sunt moi, sau din contră, uscate. De ce?

Dacă remarci plante care par moi (frunzele sau tulpina) poate fi semn de putrezire sau de lipsă de apă. Studiază substratul și dacă ți se pare granulos, trebuie să adaugi apă până când observi urme de picături pe sticlă (se va vedea în reflecția din lumină). Dacă însă substratul este deja umed iar planta moale, înseamnă că rădăcinile au putrezit și din păcate planta va trebui înlocuită.

Plantele care au frunze uscate aparente duc lipsa de apa. Este necesar să uzi terariul și să lași capacul închis o perioadă mai lungă de timp, pentru a păstra cât mai multă umiditate în mediul ecosistemului.

Plantele își pierd din vitalitate și din cauza lipsei de lumină naturală. În funcție de anotimpuri și de expunerea interiorului tău, nu ezita să-ți aduci terariul mai aproape de ferestre dacă este necesar.

Am observat frunze galbene, uscate, sau negre. Ce să fac?

Frunzele galbene sau uscate în ecosistem pot fi semn că terariul nu are suficientă lumină naturală. Mută terariul lângă o sursă de lumină naturală mai intensă, sau adaugă o lampă cu spectru complet. Alt motiv poate fi procesul natural de îmbătrânire a unor frunze care s-au trecut, iar în acest caz le poți înlătura fără griji, pentru a permite plantei să dezvolte frunze noi.

Frunzele înnegrite sunt semn de prea multă umiditate și înseamnă că planta începe să putrezească. Înlătură frunzele negre și deschide capacul câteva ore pe zi, până ce nivelul de umiditate se restabilizează.

Una dintre plante și-a pierdut toate frunzele, de ce?

Ca și în natură, plantele își pot pierde frunzele uneori din diferite motive: îmbătrânirea, apariția de lăstari noi, adaptarea la un mediu nou...

Mai precis, bonsaiul ficus își poate pierde uneori toate frunzele, după instalarea într-un mediu nou. Îndepărtează imediat frunzele căzute și asigură-te că locația terariului tău este optimă, că nu lipsește apa sau invers. Supraveghează bonsaiul îndeaproape în perioada următoare, pentru a te asigura că a fost un fenomen temporar.

Dacă trunchiul începe să se înmoaie, din păcate acesta este semn că bonsaiul a suferit un șoc și nu a supraviețuit. Nu ezita să ne contactezi pentru a găsi împreună o soluție.

Au aparut mici pete albe ca un puf pe frunzele plantelor. Ce să fac?

Dacă terariul tău a suferit de exces de umiditate mai mult de o săptămână, este posibil să dezvolte mucegai. Acesta apare sub forma unui puf alb pe frunzele sau tulpinile plantelor. Nu-ți face griji, se poate întâmpla, trebuie doar să acționezi rapid, pentru a stopa avansarea.

Îndepărtează puful cu un bețișor de urechi curat, înlătură orice frunză afectată și lasă terariul deschis timp de 24 de ore pentru a evacua excesul de umiditate.

Supraveghează terariul zilele următoare și repetă procesul dacă este necesar.

Dacă mucegaiul a avansat prea mult, plasează terariul mai aproape de lumina naturală (fără lumina directă a soarelui) și lasă-l deschis timp de 48 de ore pentru a-l usca cât mai mult posibil. Poți folosi o picătură de ulei esențial de Tea Tree direct pe planta afectată, acesta este anti fungus și va acționa împotriva bacteriilor care formează mucegaiul.

 SOL

ANPC

Livrarea și returul comenzilor

Info cookies

Politica de confidențialitate

Termeni și condiții

NOD Makerspace, 160 Splaiul Unirii

București 040041

lavaatelierbotanic@gmail.com

Toate drepturile rezervate © LAVA Atelier Botanic 2024

FAQ

întrebări frecvente

Intrebări frecvente terariu

Am observat pete verzi la nivelul substratului, de la ce sunt?

Dacă terariul tău a fost expus la lumina directă a soarelui, este posibil să vezi zone de algă verde care apar în substrat, întocmai ca la acvarii. Acest lucru se datorează efectului de lupă care a încălzit partea expusă a sticlei, a provocat un exces de umiditate și dezvoltarea acestei alge care este adesea dificil de îndepărtat.

Este important să muți terariul într-un loc cu lumină naturală indirectă.

Mușchiul nu mai este verde, de ce?

Îngălbenirea sau albirea mușchiului se datorează probabil lipsei de apă în terariu. Ca să fii sigur, atinge mușchiul cu degetul: dacă este aspru și fără umiditate, terariul tău are nevoie de apă. În acest caz, adaugă puțină apă filtrată, de ploaie sau minerală. Cu puțină răbdare, mușchiul își poate recăpăta culoarea verde. Dacă mușchiul din terariu devine maro pe alocuri, acesta poate fi un semn al apariției mucegaiului legat de excesul de umiditate din terariu: trebuie să deschizi capacul pentru cateva ore și să repeți procesul ori de câte ori este nevoie.

Lipsa luminii naturale poate fi, de asemenea, cauza. Apropie terariul de o sursă de lumină naturală mai intensă, dacă este necesar (sau o lampă cu spectru complet).

Dacă mușchiul din terariul tău este prea deteriorat, nu ezita să ne contactezi.

Am observat insecte în interiorul terariului, ce trebuie să fac?

Este destul de normal să vezi apărând și niște insecte mici în ecosistemul tău. Într-adevăr, în ciuda tuturor grijii noastre, este posibil ca o larvă sau un ou cuibărit în mușchi sau în substrat să se strecoare neobservat. 

Aceste insecte nu sunt dăunătoare dezvoltării terariului tău. Dar din punct de vedere estetic, este mai bine să le elimini. Pentru a evita înmulțirea lor, poți utiliza un spray contra dăunătorilor (insecte, fungi, acarieni) pe care-l găsești în orice magazin de specialitate.

Ce se întâmplă când cresc plantele?

Plantele vor crește încet adaptându-se la mediul lor, ca în natură. În funcție de înălțimea și diametrul recipientului, noi alegem plante adaptate creșterii în acest spațiu. După o anumită perioada de timp, plantele se vor stabiliza oricum în funcție de spațiul disponibil, deci le poți lăsa să se dezvolte.

Pentru a tunde terariul, folosește foarfece curate și taie tulpinile sau frunzele în locul dorit, de obicei deasupra nodurilor. Oferim gratuit serviciul de cosmetizare. Dacă ai nevoie de asistență, trebuie doar să ne scrii pentru a face o programare la atelier.

De ce este prea mult/nu este deloc condens în terariu?

Condensul este normal și trebuie să arate ca o ceață pe sticlă. În timpul sezonului cald este bine să aerisesti terariul din când în când și să-l lași fără capac uneori, pentru scurte perioade de timp.

Dacă remarci prea mult condens (picături mari care se scurg șiroaie) este semn că în terariul tău este prea multă apă. Scoate capacul pentru câteva ore și observă dacă mai continuă la fel și după aceea. Repetă aceeași procedură până când se restabilizează. 

Dacă terariul tău nu face condens deloc, este posibil să nu aibă destulă lumină pentru a realiza fotosinteza completă, deci trebuie să-l muți într-un loc mai luminos sau să adaugi o lampă cu spectru complet. Un alt motiv pentru care nu face condens ar fi pur și simplu din cauză că nu mai are suficientă apă în pământ. În acest caz, după ce verifici starea solului, îi poți adăuga o cantitate mică de apă.

Pot așeza terariul la soare? Care este lumina potrivită?

Când și cum trebuie să ud terariul?

Lumina potrivită pentru terariul tău este lumina naturală, indirectă. Nu așeza niciodată terariul în razele directe ale soarelui deoarece riști ca în interiorul borcanului să se creeze efectul de seră, precum și arderea frunzelor prin efectul de lupă. În timpul sezonului cald, poți muta terariul chiar și mai departe de fereastră, pentru a evita căldura excesivă din interior.

Terariul este un ecosistem închis, ceea ce înseamnă că apa nu se poate evapora. Din acest motiv nu este nevoie să adaugi apă decât foarte rar, în cazul în care afară este foarte cald, dacă ai ținut capacul deschis mai multe zile la rand, sau dacă capacul nu este perfect etanș. Pentru a verifica nevoia de apă, te poți uita la starea solului : dacă pare granulos, este deschis la culoare sau este dezlipit de peretele sticlei, este nevoie să adaugi puțină apă filtrată la baza plantelor. Nu folosi apa de la robinet, nu este compatibilă cu ecosistemul închis.