Tabloul botanic are nevoie de lumină naturală indirectă. Razele puternice ale soarelui vor afecta plantele, deci nu este indicat să îl instalezi în lumină directă sau la exterior.

 

Umple rezervorul cu apă filtrată o dată la 5-9 zile vara, 10-15 zile primăvara și toamna, respectiv 20 - 22 de zile iarna. La fel ca în cazul ghivecelor, între udări trebuie să lași pământul să se zvânte. Pământul nu trebuie să fie permanent umed.

 

Este important să adaptezi frecvența de udare mediului înconjurător. Dacă aerul este foarte cald și uscat, este posibil să trebuiască să adaugi apă mai des decât în recomandarea de mai sus. La fel și în sens opus, dacă aerul camerei este umed și mai răcoros, atunci poți diminua udarea.

 

De asemenea, te poți ghida și după aspectul plantelor. Dacă au prea multa apă, vei observa că tulpinile lor se vor înmuia și își vor schimba culoarea din verde în gri închis (acesta e semn de putrezire), trebuie să lași pământul să se usuce câteva zile și apoi să reduci cantitatea de apă. Dacă plantele nu au destulă apă, aspectul frunzelor va fi unul uscat și îngălbenit. Asta înseamnă că poți adăuga cu încredere mai multă apă.

 

Evită să folosești apa de la robinet deoarece clorul dăunează rădăcinilor și poate altera PH-ul substratului.

 

Pulverizează frunzele și mușchiul în mod regulat, pentru a le menține mereu verzi, proaspete și sănătoase.

 

În timpul sezonului de creștere (primăvara - vara) poți cosmetiza frunzele pentru a menţine un aspect îngrijit al tabloului viu.

Poți folosi îngrășământ o dată la 30 de zile, dar numai în sezonul de creștere (între luna aprilie - septembrie).

Apa

Un terariu este destul de autosuficient și nu necesită udări frecvente. Deoarece este un mediu închis cu capac, apa nu are unde să se evapore decât în cazul în care vasul stă prea mult deschis și afară este foarte cald. Ca să verifici nevoia de apă, poți studia în principal aspectul solului: dacă pare granulos sau este dezlipit de peretele sticlei, trebuie să adaugi apă, dar ai grijă la cantitate! Nu folosi apa de la robinet, ci numai apă plată, filtrată sau de ploaie. Apa de la robinet nu este adecvată PH-ului format în interiorul micro ecosistemului și dăunează rădăcinilor.

Condensul

Condensul care se formează pe vasul terariului (ca o ceață) este un proces normal, întocmai ca circuitul apei in natură. Vaporii se ridică din pământ și apa se auto-reciclează, scurgându-se înapoi de pe pereții sticlei. Acest fenomen indică un bun nivel de umiditate. Dacă însă remarci o cantitate prea mare de apă (picături mari care șiroiesc), poți deschide capacul pentru 30 min. – 1 oră și terariul se va restabiliza.

Temperatura

Mediul perfect pentru terariul tău este cel temperat, care nu scade sub 10° și nu depășește 25°.

Pe timp de caniculă, nu uita să aerisești din când în când micul ecosistem, deschizând capacul pe perioade scurte (20-30 min.) In caz de evaporare constantă, poți compensa cu apă un pic mai des decât de obicei.

Lumina

FAQ

Contact

Neclarități?

Am grupat o listă cu întrebari frecvente pe care o poți consulta oricând ai nevoie.

Dacă ai nelămuriri sau întrebări la care noi încă nu am răspuns, ai nevoie de mai multe informații sau de îndrumare mai aprofundată, te invităm să ne contactezi direct. 

Vom reveni către tine în cel mai scurt timp!

Cum am grijă de aeriene?

Plantele aeriene se hrănesc în principal cu apă. Ele necesită pulverizări periodice, aproximativ de 3 x săpt. în sezonul cald și 1 x săpt. în sezonul rece.

 

O dată pe lună o poţi scufunda într-un vas cu apă filtrată pentru 10 - 15min.

(ca o băiţă!), după care o poți usca cu atenție pe un șervețel, apoi o poți așeza la loc în suportul ei.

 

Nu uita să plasezi planta aeriană lângă o sursă de lumină naturală, dar nu direct la soare. De proveniență tropicală, planta nu suportă temperaturi mai mici de 5-8°C.

 

TIPS:

poți cumpăra din magazinele de specialitate un spray nutritiv (special conceput pentru aeriene), pe care îl poți pulveriza pe planta ta o dată la 40 de zile. Așa o vei ajuta să rămână proaspătă și sănătoasă pentru o perioadă îndelungată.

 

Nu pulveriza planta direct pe suport și nu o instala înapoi pe suport înainte de a fi complet uscată. Suportul se poate deteriora dacă este expus în mod prelungit la umiditate.

Info Air plants

Info Kokedama

Info Terariu

Sfaturi de îngrijire

Cum am grijă de terariul meu?

Terariul tău are nevoie de lumină naturală pentru a putea realiza fotosinteza. Nu așeza niciodată terariul direct în razele soarelui deoarece efectul de seră va fi prea intens și plantele pot avea de suferit: frunze arse/uscate sau rădăcini putrezite. Lumina naturală perfectă este cea indirectă, pe nord sau vest. In timpul verii, poți muta terariul mai departe de fereastră pentru a-l feri pe cât posibil de aerul prea cald.

Tocmai ți-ai achiziționat sau ai primit un terariu? Micile ecosisteme închise au avantajul de a necesita foarte puțină întreținere, iată ce trebuie să știi:

Cum îngrijesc tabloul botanic?

Info Tablou botanic

Cum îngrijesc Kokedama?

Suprafaţa cu muşchi necesită pulverizări periodice pentru a îşi păstra prospeţimea: 4-5 x săpt. în sezonul cald și 2-3 x săpt. în sezonul rece.

 

Pentru a uda rădăcinile plantei, găsește un recipient destul de încăpător şi umple-l cu apă curată, filtrată, fără clor. Scufundă bila de pământ până la jumătate (numai partea inferioară) într-un vas cu apă filtrată pentru 10 min.

(15 min. dacă este foarte uscat), ca o băiţă!

 

TIPS:

o dată la 40 de zile poți adăuga câteva picături de îngrășământ în apă (numai în perioada de creștere între aprilie și septembrie inclusiv)

 

Poţi controla periodic nevoia de apă măsurând greutatea bilei în mână. Cu cât este mai uşoară cu atât pământul este mai uscat şi are deci, nevoie de apă.

 

După acest timp, stoarce tot excesul de apă apăsând ușor cu podul palmei în mod uniform, fără să deformezi rotunjimea bilei. Apoi, usucă mușchiul cu un șervețel și poţi așeza Kokedama la loc în suportul ei.

 

Inainte să închei, împrospătează și frunzele plantei pulverizând ușor deasupra lor.

 

În funcţie de perioada anului şi de temperaturi, poţi uda Kokedama în jur de 2-4 ori pe lună vara şi o dată la 3 săptămâni iarna.

 

Nu pulveriza planta direct pe suport și nu o instala înapoi pe suport înainte de a fi uscată. Nu instala Kokedama în soare direct, deoarece riscă uscarea și decolorarea frunzelor sau a mușchiului.

 SOL

ANPC

Livrarea și returul comenzilor

Info cookies

Politica de confidențialitate

Termeni și condiții

NOD Makerspace, 160 Splaiul Unirii

București 040041

lavaatelierbotanic@gmail.com

Toate drepturile rezervate © LAVA Atelier Botanic 2024